neděle 17. ledna 2016

Znáte svoji kočku? #1

Kočka je jako superhrdina (či superpadouch)?


Nejprve se sluší vysvětlit ten titulek. Trochu křiklavý, ale ano, myslíme si, že kočka je takový super něco. Když se nad tím zamyslíte, tak z našeho obyčejného člověčího pohledu, je to výjimečná bytost. Dříve ji uctívali jako božstva a vlastně ještě stále je uctívána. Znáte to přísloví, vy kočku nevychováte, ale ona vychovává Vás! No tak to prostě je. Ona je pan/í domácí, válí se celý den doma, většinu toho času prospí a když dorazíte domů, sprdne vás ještě mezi dveřma.

Z historie však víme, že kočky tvořily významnou kapitolu především v dějinách Egypta. Věděli jste, že "Egypťané uctívali bohyni Bastet s ženským tělem a kočičí hlavou? V Egyptě byly nalezeny tisíce kočičích mumií a starověcí Egypťané si dokonce při úmrtí rodinné kočky na známku smutku holili obočí?"

Další známky koček tvořící kapitolu dějin můžeme najít také v Siamu (dnešní Thajsko) a severské mytologii. Temným obdobím pro kočky však byl středověk. Kdy byly považovány za znamení čarodějnictví a ďábla. Tato představa se asi nejvíce dostala do kulturního podvědomí a toto téma dalo za vznik mnoha produktů populární kultury (především v kinematografii a literatuře). 

Ale zmíníme-li pár dalších kočičích super-vlastností, jistě je úctyhodné to, že přežije pád z velké výšky. Díky rotaci jejího těla dopadne na všechny čtyři. Umí běhat rychlostí jako závodní kůň. Ze země a bez rozběhu doskočí do velkých výšek a to nejlepší si nechávám na konec. Dokáže si oblíznout každičkou část těla! No není to super?


Žádné komentáře:

Okomentovat